Город

Гайд по добрив: капуста, огірки, морква, цибуля

Доброго времечка доби, мої дорогі садівники!

Для успішного вирощування здорового й гарного врожаю рослинам необхідне правильне харчування. Безсистемне внесення різних добрив може не тільки нашкодити, знизити врожайність, але і погубити культури

У статті розповім про внесення добрив під овочеві культури: капусту, огірки, моркву, цибулю.

Все починається з визначення кислотності ґрунту. Про те, як визначити кислотність ґрунту за зростаючим на ній рослинам, я розповідала .

Більшість овочів вважають за краще нейтральну або слабокислу грунт. Для визначення кислотності ґрунту також можна зробити експрес-аналіз. Для цього в садових магазинах продаються спеціальні тестери і прилади для визначення кислотності ґрунту.

Кислий грунт воліють томати, ріпа, редька. Дуже погано переносять кислу грунт капуста, огірки, буряк, морква, селера, цибуля🧅, боби.

Нейтральною грунтом задоволені квасоля, салат, шпинат, часник🧄.

Якщо в ґрунті підвищена кислотність, то необхідно проводити вапнування.

Внесення добрив можна поділити на 3 етапи:

Основне весняне внесення, підживлення, основне осіннє внесення.

Навесні під оранку вносять азотні добрива. Також добрива можна вносити при посіві навесні. Це стосується дрібнонасіннєвих і ранньовесняних культур.

Восени під перекопування вносять калій, фосфор. Зараз в садових магазинах продаються готові суміші мінеральних осінніх добрив.

Пам’ятайте, що одразу вносити багато добрив не можна, інакше рослини можуть загинути.

Добрива бувають органічні, мінеральні і змішані.

Буряк, томати і моркву воліють мінеральні добрива. Якщо є бажання внести органічні добрива, то робити це потрібно тільки під попередники.

Капуста

Капуста – культура, дуже сильно потребує азоті. Віддає перевагу органічні добрива, але високий урожай можна отримати і внесенням тільки мінеральних добрив.

Оптимальна формула внесення добрива: N180:Р60:K60 (N-азот, P-фосфор, K-калій).

Першу підгодівлю проводять через 15 днів після висадки розсади – азот+фосфор+калій.

Другу проводять перед початком формування качанів – азотно-калійними добривами.

Огірки

Краще органічні добрива, переважно гній (компости або у свіжому вигляді). Чим більше гною – тим вищий урожай. Не переносить кислих грунтів – pH 6,5.

Гній краще вносити навесні під перекопування. Оптимальніше всього вносити суміш органічних і мінеральних добрив одночасно.

При посіві можна використовувати гранульований суперфосфат. Підгодівлю проводимо органічними добривами: пташиним послідом (розводимо у воді в 15-20 разів), гнойової рідиною (розводимо у воді в 5 разів), коров’яком (розводимо у воді у 8 разів).

Морква

У перший період росту ця культура дуже сильно потребу в мінеральних добривах.

При посіві вносимо гранульований суперфосфат або сечовину, або хлористий калій.

Перша підгодівля – при наявності 3-4 листків. Підгодовуємо органікою – гнойова рідота або пташиний послід. Можна додати мінеральні добрива: азот+фосфор.

Друга підгодівля – через 15-20 днів після першої. Підгодовуємо органікою – гнойова рідота або пташиний послід. Можна додати мінеральні добрива: фосфор+калій.

Цибуля

Культура, найбільш вимоглива до наявності живильних елементів. Як і часник, віддає перевагу добре розклався перепрілий гній, ніж мінеральні добрива. Вносимо гній під перекопування. Мінеральні добрива теж можна використовувати, але в якості підгодівлі.

Я на своїй ділянці застосовую в якості добрив для підживлення по листу Plantafol. Для весни з високим вмістом азоту. Для осені з низьким вмістом азоту, але високим вмістом фосфору і калію. Протягом літа підживлюю деякі культури Plantafol 20:20:20.

В грунт вношу фосфорно – калійне добриво ОСІНЬ.

Про добриво інших овочевих культур буду розповідати в наступних статтях