Город

Баклажан

Баклажан – дуже теплолюбна рослина. Йому необхідні: температура не нижче 20-30◦, інакше рослина перестає рости і навіть гине; інтенсивне сонячне освітлення, вологий грунт, короткий світловий день.

Якщо в ґрунті мало вологи, то рослина перестає рости, квіти почнуть обсипатися, а плоди стануть гіркими. Якщо плоди перезріли, то вони стають неїстівними – баклажани використовуємо в їжу в технічній стиглості.

У плодах баклажана міститься соланін М (мелангон), тому у баклажана гіркуватий смак. Сіємо насіння баклажана в кінці березня, на глибину 2 см, (а сходи з’являться тільки на 8-10-й день), т. к. , щоб отримати хороший урожай баклажанів, розсаді має бути не менше 60 днів.

Добре поливаємо грунт перед посадкою, ящики ставимо поруч з батареєю, прикриваючи зверху склом. Як тільки сходи з’являться, переносимо ящики в більш прохолодне місце (з температурою 13-16◦), полив зменшуємо.

Як тільки з’явиться перший справжній лист, рослини пікіруємо, притеняем на 2-3 дні, температура повинна бути 20-22 град. Робимо парові гряди, поливаємо їх водою, вносимо в лунки поживну суміш (100 г аміачної селітри + 100 г суперфосфату + 80 г сульфату калію + 10-літрове відро провапнованих торфу), наливаємо в лунки воду.

У теплицю висаджуємо 10-15 червня (не раніше). Ширина гряди – 1 м, висаджуємо рослини в 2 ряди, між рядами – 60 см, між рослинами в ряду – 35-40 см, притеняем на 1-2 дні. Проводимо 1-ю підгодівлю через 2 тижні після посадки мінеральними добривами – 20 г аміачна селітра + 50 г суперфосфат + 15 г сірчанокислий калій + 10 л води; 2-ю проводимо після зав’язування плодів органічними добривами (коров’як 1:8, курячий послід 1:12 – о. 5 л на рослину).

Підв’язуємо рослини до шпалери, формуємо в 3-4 пагони, видаляємо пізні і слабкі пагони. Регулярно проводимо потряхіваніе рослин, щоб поліпшити плодоутворення. Залишаємо до 5-6 плодів на одній рослині. Щоб отримати ранній урожай, залишаємо 3-4 плода, видаляючи бічні пагони.

Обприскуємо баклажани 0,5%-ним розчином залізного купоросу (бордоської рідиною) – це служить профілактикою грибних захворювань. Проводимо позакореневе підживлення розчином мікроелементів (наприкінці червня – початку липня) – 10 л води + 1 г марганцевокислого калію + 2 г борної кислоти. Зрізаємо плоди ножем з невеликою частиною плодоніжки, поки вони ще не почали міняти забарвлення.