Город

Дотримуюся 4 важливих правила догляду за баклажанами. І завжди отримую хороший урожай

Баклажани вирощую завжди. У Черноземье вони прекрасно ростуть. Саджу їх в теплиці та на вуличні грядки. Вегетаційний період культури дуже довгий, тому вирощую через розсаду.

В цьому році висадила гібриди: «Король Півночі», «Олексіївський», «Генеральський», «Кабанчик», «Полосатик».

Грунт у теплиці прогріла заздалегідь: накривала грядки прозорою плівкою. Потім викопала траншеї, насипала сухих кухонних відходів, додала перегною. Поливала водою з додаванням ЕМ-препарату «Байкал». Грунт вийшла пухка, повітряна. І тепла. У холодному ґрунті баклажани приживаються погано, зупиняються в рості.

Перед висадкою 2 тижні сіянці загартовувала, привчала до сонця, вітру, більш прохолодною, ніж у будинку, погоду.

Після посадки саджанці тиждень не поливаю. В цей час вони вкорінюються, приживаються. Мульчую грядки сіном. Під мульчею земля пухка, волога, бур’яни не пробиваються. Органіка перегниває і дає додаткове харчування, з’являються дощові черв’яки, корисні бактерії. Влітку підкладаю скошену траву.

Поливаю в жарку погоду через день, в прохолодну – не поливаю, перевіряю вологість грунту під мульчею. У баклажанів корені виростають не дуже довгі – 20, 30 див. Поливаю так, щоб земля на цьому рівні завжди була волога. Якщо грунт пересихає, культура не зростає, скидає зав’язі. І врожаю не буде.

Без підживлень, гарного врожаю «синеньких» не отримати. Перший раз підживлюю через 2 тижні після висадки. Коріння вже прижилися в новому середовищі і можуть повноцінно всмоктувати корисні речовини. Намагаюся використовувати органічні добрива, вони допомагають і рослинам, і грунті. Підживлюю кожні 7-10 днів:

  • настоєм коров’яку. Це комплексне добриво, в ньому багато азоту, що є в невеликих дозах макро – і мікроелементи. Перепрілий гній розводжу водою 1:5. Настоюють 2 тижні. Розводжу водою 1 до 10 і поливаю рослини
  • хороша підживлення – дріжджова. 200 р «живих» дріжджів розводжу в 3 л теплої води, додаю 100 г цукру. Розчин бродить 6-8 годин. 200 мл настою додаю в 10 л води і виливаю за 1 л під кожен кущик
  • трав’яний настій – зелена «бродилка». Траву, бур’яни заливаю водою, додаю, ЕМ-препарат «Байкал». Наполягаю 10-14 днів. Розводжу 1 до 10 водою і поливаю
  • при появі бутонів додаю калій і фосфор. Використовую золу: розводжу 1 склянку золи в 10 л води, виливаю 1 л під кущ
  • при масовому плодоносінні рослинам потрібен калій. Застосовую «Гумат калію».

Для профілактики хвороб обприскую по листу і поливаю рослини «Фитоспорином»: 1 столова ложка маточного розчину на 10 л води.

Щоб не завівся павутинний кліщ, обробляю баклажани біопрепаратом «Фитоферм»:10 мл на 1 л води. Додаю прилипач. Обприскую дуже ретельно все листя.

Мульчування, регулярні поливи і підживлення, профілактика хвороб і шкідників – ці 4 правила допомагають мені щорічно отримувати хороший урожай «синеньких».

А ви вирощуєте баклажани? Які сорти садите?

Бажаю вам здоров’я і хороших урожаїв.

Спасибі всім, хто читає мої публікації і ставить лайки.

Запрошую заходити на мій канал частіше і підписатися.