Город

Грядку під кабачок я готую з осені

У Північно-західному регіоні країни в зоні ризикованого землеробства грядку під кабачок огородник готує восени. Можна, звичайно, і навесні, але з ряду причин і природних умов (коротке літо, холодна і волога весна, затоплення ділянок повеневими водами і дощами, близьке розташування грунтових вод та ін) городники-любителі, як правило, готують грядки для овочів з осені. Навесні сіємо насіння і висаджуємо розсаду культур у вже готові грядки, трохи підправивши» їх. Кабачок – культура з сімейства гарбузових, обробляють його приблизно так само, як і огірки: під тимчасовими плівковими укриттями, в теплицях, парниках, відкритому грунті (рідко – лише в хороших агрономічних умовах) – посівом насіння безпосередньо в грунт і розсадним способом (розсадою). У гарбузових культур вимоги до розміщення на ділянці, якості грунту, доз внесення добрив, строків сівби та прийомів догляду за рослинами приблизно схожі. Відмінності полягають лише в схемах посадки і посіву, в площах живлення рослин, що в основному пояснюється різницею в розмірах куща – потужності зеленої маси та кореневої системи.

Кабачки можна висаджувати і вирощувати повторно на одному і тому ж місці, а також після інших культур родини гарбузових (особливо після огірка і гарбуза) тому що в цьому випадку сильно поширюються хвороби, що вражають всі ці культури. Але от сам кабачок, в свою чергу, служить гарним попередником для всіх овочевих культур, крім, знову-таки представників сімейства гарбузових. Він сприяє збереженню в ґрунті вологи, рано звільняє поле, що дає можливість очистити земельну ділянку від бур’янів і добре підготувати його для подальшої культури.

Восени ділянка, відведена під кабачок, рыхлим після збирання попередньої культури, щоб викликати проростання насіння бур’янів і поява їх сходів. Потім через 1-2 тижні проводимо перекопування грунту на багнет лопати (20 см), намагаючись глибше закрити пророслі бур’яни або ретельно вибираємо їх із ґрунту і поміщаємо в компостну купу. Під перекопування вносимо органічні добрива – гній або перегній або збірний в дозі до 4-6 кг на 1 м2 ), а також суперфосфат (30-35 м), сульфат калію (15-25 г на 1 м2 ). Можна замість цих мінеральних добрив внести подвійну дозу деревинної або рослинної золи.

А рано навесні ґрунт рыхлим для збереження весняної вологи і провокації сходів бур’янів. Через 1-2 тижні грядку перекопуємо на глибину 10-15 см (на важких грунтах на 17-18 см), вибираючи з ґрунту бур’яни, а перед посівом повторно рыхлим грунт на глибину посіву насіння (8-10 см). Одночасно вносимо азотне добриво (15-20 г на 1 м2 ) – аміачну селітру, а також фосфорні і калійні добрива, якщо їх не вносили восени. Іноді, особливо на ділянках з надмірним зволоженням, половину дози фосфорно-калійних добрив вносять восени, а другу половину – навесні, що запобігає можливі їх втрати від вимивання в осінній та весняний періоди, а головне сприяє більш рівномірному харчування рослин протягом вегетації. Якщо грунт на ділянці кисла, то її восени вапнують, вносячи в залежності від ступеня кислотності від 3 до 9 кг вапна на 10 м2 . При цьому вапно треба застосовувати не безпосередньо під кабачок, а під попередню йому культуру.

У південних районах кабачки зазвичай вирощують на рівній поверхні ґрунту, а з просуванням на північ зростає застосування грядковій культури. Але це не таке вже й суворе правило. На рівній поверхні ґрунту у відповідних умовах овочівники і у нас на Північно-Заході успішно вирощують цю культуру. Практика показала, що це цілком можливо, якщо доглядати за кабачком по всіх агротехнічним правилами. Але якщо ви вирішили вирощувати кабачок в грядковій культурі, то гряди краще готувати восени (з оправленням їх навесні). Ширина гряд 100-120 см, можна і до 140 см, висота 20-25 см. Але тут ми повинні згадати про ефективність застосування утеплених гряд. Північ все-таки холодно. А серед різних факторів впливу на врожайність рослин тепло я ставлю на перше місце.

Розповім про підготовку утепленій гряди. У середній частині викопуємо борозну або канавку глибиною приблизно 30-40 см, вносимо туди гній , перегній (що у нас є), якщо нічого цього немає, то підійдуть різні рослинні відходи і домовик сміття. Потім засипаємо все це вийнятої з канавки землею шаром до 20-25 см. Ось ця внесена органіка, перегниваючи, розкладаючись під дією грунтових мікроорганізмів, виділяє тепло, яке сприяє кращому росту і розвитку рослин.

Є ще вдалий досвід вирощування кабачків не на грядках, а в невеликих сферичних купах, наповнених пошарово бур’янами (подрібненими без насіння), гноєм, старими тирсою (якщо свіжими, слід обробити їх аміачною селітрою або сечовиною), компостированными відходами, политими водою і слабким розчином мінеральних добрив. Купу зверху засипаємо городньої землею шаром до 20 см. Перевірено на досвіді – досить ефективно!

В. Кривега

Газета “”