Кулінарія

12 узбецьких блюд з м’яса

Вітаємо вас, дорогі наші читачі. У нашому сьогоднішньому огляді ми зібрали хорошу підбірку м’ясних страв узбецької кухні від наших авторів. Більшість рецептів цієї збірки були розміщені на нашому сайті досить давно і відзначені численними позитивними відгуками.

Національну кухню Узбекистану складно собі уявити без м’ясних страв. Найпоширеніше блюдо в узбецькій кухні – це баранина, рідше зустрічається яловичина, і ще рідше – конина. В цю підбірку ми не включали рецепти приготування страв на відкритому вогні, залишили лише те, що можна приготувати в домашніх умовах: у казані, каструлі або на сковороді. Ми будемо готувати лагман, шурпу, чучвару, ханум, димламу, кабоб та інші страви.

1. Узбецькі страви з бараниною

Баранина – найпоширеніше м’ясо, що використовується на приготування традиційних узбецьких блюд. Причому в приготуванні використовується не тільки м’ясо, але і баранячий жир (курдюк), яким замінюють масло.

Дымляма – овочі з м’ясом по-узбецьки

Ще один цікавий рецепт узбецької кухні, схожий на рагу. Готується без зайвих складнощів в казані в домашніх умовах. Для приготування знадобиться досить великий шматок м’яса баранини на кістці, картопля, морква, солодкий перець, баклажан, капуста, помідори і різні спеції.

Інгредієнти для дымлямы з бараниною по-узбецьки:

Баранина на кісточці – 700 г

Картопля – 4 шт.

Морква – 2 шт.

Перець болгарський – 2 шт.

Баклажан – 1 шт.

Капуста – 100 г

Помідори – 2 шт.

Часник – 1 головка

Цибуля ріпчаста – 3 шт.

Спеції для смаження м’яса

Зіра суха

Коріандр

Масло рослинне – 2 ст. л.

Сіль

Зелень різна

Шурпа смажена, узбецька, з яловичини і баранини

Відмінний рецепт шурпи з двох видів м’яса, який неодмінно сподобається знавцям і любителям узбецької кухні. Спробувавши одного разу це блюдо, ви неодмінно захочете його повторити в майбутньому.

Інгредієнти для м’ясної узбецької шурпи з яловичини і баранини:

Яловичина – 300 г

Баранина – 250 г

Цибуля ріпчаста – 1 шт.

Морква – 2 шт.

Картопля – 3 шт.

Перець солодкий – 1 шт. (великий)

Горох нут – 250 г

Помідор – 1-2 шт.

Часник – 2 зубчики

Зіра – 1 ч. л.

Перець стручковий – за смаком

Перець запашний – за смаком

Зелень – для подачі

Масло рослинне – 4 ст. л.

Манти по-узбецьки з бараниною

У цьому рецепті ми наочно показали спосіб приготування узбецьких мантів з м’ясом баранини. Показаний класичний спосіб приготування м’ясної начинки для мантів, а також техніка ліплення.

Інгредієнти для мантів:

Вода – 180 мл

Борошно – 2. 5 склянки

Сіль – 0. 5 ч. л.

Яйце – 1 шт.

Баранина – 400 р.

Курдючний жир – 40 р.

Цибуля – 3 шт.

Зіра – 0. 5 ч. л.

Перець запашний – за смаком

Сіль – за смаком

Цибуля ріпчаста

Оцет

Перець червоний

Соус сметанний

Казан-кебаб з баранини і картоплею по-узбецьки

Готуємо смачне узбецька страва з баранини і картоплі в казані. Обсмажуємо попередньо замариноване м’ясо баранини, а потім картоплю в курдючному жиру. Подаємо на одній тарілці до обіду або вечері.

Інгредієнти для казан-кебаб:

Баранина – 1 кг

Ріпчаста цибуля – 3 шт.

Оцет 6% – 3 ст. л.

Лимон – 1/2 шт.

Картопля – 400 г

Базилік, кінза – пучок

Сіль – за смаком

Спеції (зіра, чорний, червоний мелений перець) – за смаком

Рецепт смаженої баранини по-узбецьки в казані

Готуємо смачне і ароматне смажене м’ясо в казані з цибулею і гострим перцем.

Інгредієнти для смаженої баранини:

Баранина – 500 г

Цибуля ріпчаста – 2 шт.

Масло рослинне – 1 ст. л.

Спеції для смаження м’яса – 1 ч. л.

Перець гострий – 1 шт.

Казан-кабоб з м’яса баранини по-узбецьки

Готуємо смачне узбецька страва кабоб з баранини в казані. Смачне, соковите і ароматне м’ясо з обсмаженою в курдючному жиру картоплі, гарнір і м’ясне, два в одному.

Інгредієнти для казан-кабоб:

Баранина – 500 г

Картопля – 500 г

Прянощі для плову – 1 ч. л.

Сіль – 0,5 ч. л.

Масло рослинне – 50 г

Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.

Басма в казані по-узбецьки, з м’яса баранини

Готуємо смачне і колоритне м’ясне узбецька страва в казані. Для приготування басми будемо використовувати баранину на кістки, картоплю і овочі. Блюдо виходить дуже смачним і ситним, схожим на рагу.

Інгредієнти для узбецької басми:

Баранина на кісточці – 500 г

Помідори – 100 г

Морква – 100 г

Цибуля ріпчаста – 200 г

Болгарський перець – 50 г

Картопля – 300 г

Капуста білокачанна – 500 г

Оливкова олія – 3 ст. л.

Копчена Паприка – 1 ст. л.

Сіль – за смаком

Перець чорний – за смаком

Перець чилі сушений – 3 шт.

Часник – 3 головки

2. Узбецькі страви з яловичиною

Яловичина – також досить поширене м’ясо в узбецьких стравах і застосовується для приготування різних страв від плову до лагмана.

М’ясний суп Лагман по-узбецьки, з яловичиною

Пропонуємо приготувати традиційний узбецька страва – лагман. Існує кілька варіантів приготування цього м’ясного узбецького супу, які залежать від регіональності. Смак лагмана можна охарактеризувати наступним чином: трохи гострий, з приємною кислинкою і тонким ароматом спецій, а також з легким присмаком часнику.

Інгредієнти для узбецького м’ясного лагмана:

Яловичина м’якоть – 300 грам;

Цибуля – 1 шт;

Морква – 1 шт;

Перець солодкий – 1 шт;

Перець гострий – 1 шт;

Редька зелена – 1 шт;

Капуста – 150 грам;

Помідор – 1 шт;

Паста томатна – 1 ст. л;

Часник – 2 зубчики;

Коріандр мелений – 1 ч. л;

Аджика суха 0. 5 ч. л;

Масло рослинне – 3 ст. л;

Паприка суха – 1 ч. л;

Локшина для лагмана – 200 грам;

Сіль – за смаком.

Машхурда – узбецький м’ясний суп з махаємо і рисом

Дуже смачний і ситний зігріваючий суп узбецької кухні, готується з яловичини на кістці, маша і рису. Особливо добре варити такий супчик в зимовий час року.

Інгредієнти для Машхурды:

Яловичина на кістці – 350 г

Цибуля ріпчаста – 1 шт.

Морква – 1 шт.

Перець солодкий – 0. 5 шт.

Томатна паста – 1 ч. л.

Масло рослинне – 2 ст. л.

Часник – 2 зубчики

Вода – 2 л

Картопля – 2 шт.

Маш – 100 г

Рис – 1 ст. л.

Зелень

Коріандр

Сіль

Перець червоний гострий

Солодка паприка

Каурдак з яловичини – печеня по-узбецьки

Достатньо відоме смачне і ситне блюдо узбецької кухні з яловичини і овочів, що представляє собою спекотне. Назва страви походить від киргизького кууруу, що перекладається як “смаження”. Існує досить багато різновидів каурдака, але у всіх варіантах в першу чергу йде обсмажування м’яса.

Інгредієнти для Каурдака:

Яловичина – 600 грам;

Цибуля ріпчаста – 2 шт;

Морква – 2 шт;

Болгарський перець – 2 шт;

Томатна паста – 30 грам;

Рослинна олія – 60 мл;

Зелень – 20 грам;

Часник – 2 зубчики;

Картопля – 5 шт;

Зіра (кумин)- 5 грам;

Перець червоний мелений – за смаком.

Ханум з м’ясом і картоплею – паровий рулет, що нагадує пельмень

Ханум – смачне блюдо національної узбецької кухні, яке точно варто пробувати, хоча б тому, що воно нагадує так улюблені нами пельмені

Інгредієнти для Ханума:

Борошно – 320 г

Вода 130 мл

Сіль – 0. 5 ч. л.

Яловичина – 400 г

Жир баранячий – 50 г

Картопля – 300 г

Цибуля ріпчаста – 300 г

Зіра

Коріандр мелений

Перець чорний мелений

Олія – для змащування

Нарханги – м’ясо з овочами по-узбецьки

Готуємо смачне м’ясне блюдо з овочами в узбецькому стилі, в казані.

Інгредієнти для нарханги:

М’ясо – 500 г

Картопля – 4 шт.

Перець болгарський – 3 шт.

Цибуля – 2 шт.

Морква – 2 шт.

Часник – 3 зубчики

Помідор – 3 шт

Рослинне масло – для смаження

Кінза – 0. 5 пучка

Кріп – 0. 5 пучка

Коріандр – 1 ч. л.

Зіра – 1 ч. л.

Паприка – 0. 5 ч. л.