12 узбецьких блюд з м’яса
Національну кухню Узбекистану складно собі уявити без м’ясних страв. Найпоширеніше блюдо в узбецькій кухні – це баранина, рідше зустрічається яловичина, і ще рідше – конина. В цю підбірку ми не включали рецепти приготування страв на відкритому вогні, залишили лише те, що можна приготувати в домашніх умовах: у казані, каструлі або на сковороді. Ми будемо готувати лагман, шурпу, чучвару, ханум, димламу, кабоб та інші страви.
Баранина – найпоширеніше м’ясо, що використовується на приготування традиційних узбецьких блюд. Причому в приготуванні використовується не тільки м’ясо, але і баранячий жир (курдюк), яким замінюють масло.
Димляма – овочі з м’ясом по-узбецьки
Ще один цікавий рецепт узбецької кухні, схожий на рагу. Готується без зайвих складнощів в казані в домашніх умовах. Для приготування знадобиться досить великий шматок м’яса баранини на кістці, картопля, морква, солодкий перець, баклажан, капуста, помідори і різні спеції.
Інгредієнти для димлями з бараниною по-узбецьки:
- Баранина на кісточці – 700 г
- Картопля – 4 шт.
- Морква – 2 шт.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Баклажан – 1 шт.
- Капуста – 100 г
- Помідори – 2 шт.
- Часник – 1 головка
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Спеції для смаження м’яса
- Зіра суха
- Коріандр
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Сіль
- Зелень різна
Шурпа смажена, узбецька, з яловичини і баранини
Відмінний рецепт шурпи з двох видів м’яса, який неодмінно сподобається знавцям і любителям узбецької кухні. Спробувавши одного разу це блюдо, ви неодмінно захочете його повторити в майбутньому.
Інгредієнти для м’ясної узбецької шурпи з яловичини і баранини:
- Яловичина – 300 г
- Баранина – 250 г
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 2 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Перець солодкий – 1 шт. (великий)
- Горох нут – 250 г
- Помідор – 1-2 шт.
- Часник – 2 зубчики
- Зіра – 1 ч. л.
- Перець стручковий – за смаком
- Перець запашний – за смаком
- Зелень – для подачі
- Масло рослинне – 4 ст. л.
Манти по-узбецьки з бараниною
У цьому рецепті ми наочно показали спосіб приготування узбецьких мантів з м’ясом баранини. Показаний класичний спосіб приготування м’ясної начинки для мантів, а також техніка ліплення.
Інгредієнти для мантів:
- Вода – 180 мл
- Борошно – 2. 5 склянки
- Сіль – 0. 5 ч. л.
- Яйце – 1 шт.
- Баранина – 400 р.
- Курдючний жир – 40 р.
- Цибуля – 3 шт.
- Зіра – 0. 5 ч. л.
- Перець запашний – за смаком
- Сіль – за смаком
- Цибуля ріпчаста
- Оцет
- Перець червоний
- Соус сметанний
Казан-кебаб з баранини і картоплею по-узбецьки
Готуємо смачне узбецька страва з баранини і картоплі в казані. Обсмажуємо попередньо замариноване м’ясо баранини, а потім картоплю в курдючному жиру. Подаємо на одній тарілці до обіду або вечері.
Інгредієнти для казан-кебаб:
- Баранина – 1 кг
- Ріпчаста цибуля – 3 шт.
- Оцет 6% – 3 ст. л.
- Лимон – 1/2 шт.
- Картопля – 400 г
- Базилік, кінза – пучок
- Сіль – за смаком
- Спеції (зіра, чорний, червоний мелений перець) – за смаком
Рецепт смаженої баранини по-узбецьки в казані
Готуємо смачне і ароматне смажене м’ясо в казані з цибулею і гострим перцем.
Інгредієнти для смаженої баранини:
- Баранина – 500 г
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Спеції для смаження м’яса – 1 ч. л.
- Перець гострий – 1 шт.
Казан-кабоб з м’яса баранини по-узбецьки
Готуємо смачне узбецька страва кабоб з баранини в казані. Смачне, соковите і ароматне м’ясо з обсмаженою в курдючному жиру картоплі, гарнір і м’ясне, два в одному.
Інгредієнти для казан-кабоб:
- Баранина – 500 г
- Картопля – 500 г
- Прянощі для плову – 1 ч. л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Масло рослинне – 50 г
- Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
Басма в казані по-узбецьки, з м’яса баранини
Готуємо смачне і колоритне м’ясне узбецька страва в казані. Для приготування басми будемо використовувати баранину на кістки, картоплю і овочі. Блюдо виходить дуже смачним і ситним, схожим на рагу.
Інгредієнти для узбецької басми:
- Баранина на кісточці – 500 г
- Помідори – 100 г
- Морква – 100 г
- Цибуля ріпчаста – 200 г
- Болгарський перець – 50 г
- Картопля – 300 г
- Капуста білокачанна – 500 г
- Оливкова олія – 3 ст. л.
- Копчена Паприка – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний – за смаком
- Перець чилі сушений – 3 шт.
- Часник – 3 головки
Узбецькі страви з яловичиною
Яловичина – також досить поширене м’ясо в узбецьких стравах і застосовується для приготування різних страв від плову до лагмана.
М’ясний суп Лагман по-узбецьки, з яловичиною
Пропонуємо приготувати традиційний узбецька страва – лагман. Існує кілька варіантів приготування цього м’ясного узбецького супу, які залежать від регіональності. Смак лагмана можна охарактеризувати наступним чином: трохи гострий, з приємною кислинкою і тонким ароматом спецій, а також з легким присмаком часнику.
Інгредієнти для узбецького м’ясного лагмана:
Яловичина м’якоть – 300 грам;
- Цибуля – 1 шт;
- Морква – 1 шт;
- Перець солодкий – 1 шт;
- Перець гострий – 1 шт;
- Редька зелена – 1 шт;
- Капуста – 150 грам;
- Помідор – 1 шт;
- Паста томатна – 1 ст. л;
- Часник – 2 зубчики;
- Коріандр мелений – 1 ч. л;
- Аджика суха 0. 5 ч. л;
- Масло рослинне – 3 ст. л;
- Паприка суха – 1 ч. л;
- Локшина для лагмана – 200 грам;
- Сіль – за смаком.
Машхурда – узбецький м’ясний суп з махаємо і рисом
Дуже смачний і ситний зігріваючий суп узбецької кухні, готується з яловичини на кістці, маша і рису. Особливо добре варити такий супчик в зимовий час року.
Інгредієнти для Машхурди:
- Яловичина на кістці – 350 г
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Перець солодкий – 0. 5 шт.
- Томатна паста – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Часник – 2 зубчики
- Вода – 2 л
- Картопля – 2 шт.
- Маш – 100 г
- Рис – 1 ст. л.
- Зелень
- Коріандр
- Сіль
- Перець червоний гострий
- Солодка паприка
Каурдак з яловичини – печеня по-узбецьки
Достатньо відоме смачне і ситне блюдо узбецької кухні з яловичини і овочів, що представляє собою спекотне. Назва страви походить від киргизького кууруу, що перекладається як “смаження”. Існує досить багато різновидів каурдака, але у всіх варіантах в першу чергу йде обсмажування м’яса.
Інгредієнти для Каурдака:
- Яловичина – 600 грам;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт;
- Морква – 2 шт;
- Болгарський перець – 2 шт;
- Томатна паста – 30 грам;
- Рослинна олія – 60 мл;
- Зелень – 20 грам;
- Часник – 2 зубчики;
- Картопля – 5 шт;
- Зіра (кумин)- 5 грам;
- Перець червоний мелений – за смаком.
Ханум з м’ясом і картоплею – паровий рулет, що нагадує пельмень
Ханум – смачне блюдо національної узбецької кухні, яке точно варто пробувати, хоча б тому, що воно нагадує так улюблені нами пельмені
Інгредієнти для Ханума:
- Борошно – 320 г
- Вода 130 мл
- Сіль – 0. 5 ч. л.
- Яловичина – 400 г
- Жир баранячий – 50 г
- Картопля – 300 г
- Цибуля ріпчаста – 300 г
- Зіра
- Коріандр мелений
- Перець чорний мелений
- Олія – для змащування
Нарханги – м’ясо з овочами по-узбецьки
Інгредієнти для нарханги:
- М’ясо – 500 г
- Картопля – 4 шт.
- Перець болгарський – 3 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Часник – 3 зубчики
- Помідор – 3 шт
- Рослинне масло – для смаження
- Кінза – 0. 5 пучка
- Кріп – 0. 5 пучка
- Коріандр – 1 ч. л.
- Зіра – 1 ч. л.
- Паприка – 0. 5 ч. л.